Kläder

Tips och tankar kring kläder på förskolan 

Att vara torr och lagom varm är en grundförutsättning för att barnen ska ha roligt, få positiva upplevelser i alla väder, hålla sig friska och kunna utveckla sitt kunskapande ute.

Barnen använder sina kläder mycket och det är viktigt att dom känner sig nöjda med och trivs i sina kläder. Att barnen får vara med och välja kan ge större möjligheter till att dom faktiskt använder kläderna med glädje. Det vi dock ser som viktigt, både ur funktions och genus perspektiv, med förskolekläder är att utseende aldrig får gå före funktion. Ofta, men inte alltid, saknar ett bra funktionsplagg både glitter, Hello kitty, bamse och spiderman tryck.

Allmänt om:

 • Regnkläder. Dessa måste vara täta. Det kan gå att laga med cykelhjulslagning fram tills nya har hittats. Tänk på att hällen under foten behöver vara hel. Är även viktigt att byxorna inte är allt för stora eller små. Barnen går på för långa byxor vilket lätt leder till hål samt deras rörelse hindras av för små byxor.
 • Overaller: Tänk på att hällen under foten behöver vara hel. Är även viktigt att benen inte är allt för långa eller korta. Precis som med regnkläder går barnen på för långa ben och det blir lätt hål samt deras rörelse hindras av för korta ben. Innan du bestämmer dig för en overall med löstagbart foder till ett barn som kan eller tränar på att ta på sig själv; be barnet ta på sig overallen, många foder kryper med armar och ben ut och försvårar en självständig påklädnad.
 • Gummistövlar: det är viktigt med täta stövlar. Eftersom gummi efter en tid torkar och spricker är det bra om ni då och då ser så att barnets stövlar inte läcker. Pröva genom att hålla ner stöveln en stund i vatten. Ett tipps vi fick på föräldramötet var att olja in stövlarna för att förlänga åldern och användningstiden.
 • Skor: Mät barnets fot innan ni köper skor. Skon ska enligt skobutiker vara minst 1 cm och max 2 cm större än foten för att barn ska kunna röra sig på ett korrekt sätt. Tänk på att storleken och mått som anges i skon kan var fel, mät därför skon själv eller be butiksbiträde om hjälp. Ska det vara en raggsocka i blir foten lite större.
 • Mössa: Det är viktigt att mössan sitter bra på huvudet, en super varm och tät mössa som barnet slänger av sig eller som sitter som en smurfhatt ger ingen värme. Lappar som går ner över öronen skyddar både mot kyla och blåst.
 • Luft och ull: Det behövs luft i skor och luft mellan kläderna för att vi ska hålla värmen när det är kallt, lager på lager är det klädföretag rekommenderar. Ett material som transporterar bort fukt från kroppen är att föredra närmast kroppen när temperaturen kryper under nollan. Det kan vara ull, merinoull eller polyester men inte bomull som ”behåller” fukt.
 • Namning: Ta som vana att alltid namna barnets kläder. I hallen finns en märkpenna ni kan låna. Det finns även företag där ni kan beställa namnetiketter. I lånade och ärvda kläder står det ofta flera namn, be om att få skriva till ert barns namn. Detta underlättar inte bara för oss vid påklädnad utan även när kläder kommer på vilovägar.
 • Föräldrar bör ta hem och torka kläder över natten, detta för att alla barnets kläder ska vara torra på morgonen. Detta är ett bra tillfälle att se om något behöver lagas.
  • Ett tips är att använda skotorkare som hjälp att torka byxor och overaller med. Det är varianten med fyra ”damsugarslangar” som hänger ner.
  • Resårband för att laga regnkläder, överdargsbyxor etc. är alltid bra att ha hemma.

 

Mer information om kläder hittar du under förskolans filer på TYRA.